Träna på tystnaden

Mycket information finns idag bara en knapptryckning bort, det finns mycket vi kan ta reda på och lära oss. Trots detta väljer vi att prata mer än att lyssna.

Föregående vecka träffade jag en konsult som berättade om ett helt fantastiskt event som hen hade varit på och att hen hade träffat några riktigt intressanta personer.

”Kalas”, svarade jag. ”Vad var deras namn?”

”Kommer inte riktigt ihåg”, svarade hen.

”Vad var deras expertis?”, frågade jag.

”Det var något med finans men jag är inte säker”, svarade konsulten.

Jag fortsatte att ställa frågor och till slut säger konsulten, ”Du Fredrik, de känns som att det var mest jag som pratade”.

Vi människor älskar att prata. De allra flesta av oss skulle hellre prata om oss själva än att sitta ned i ett sociala sammanhang och lyssna på någon annan. Det är absolut inte något fel med det. De flesta människor bryr sig mer om sig själva och sin familj än de bryr sig om dig. Är du dessutom en helt ny person i sammanhanget, en främling, ja då är risken att de bryr sig än mindre.

Det är bara att gilla läget och ju tidigare du kan förlika dig med tanken på att ingen främling bryr sig om dig eller vad du har att säga lika mycket som de bryr sig om sig själva och vad de har att säga, desto snabbare kommer du att bli bättre på att etablerar relationer med människor och att påverka dem.

Som sagt, människor älskar att prata om sig själva, om du nu istället väljer att fokusera på att lyssna, att lyssna på riktigt och vara uppmärksam på den personen du talar med (digitalt eller analogt) så kommer den personen att uppskatta dig, du kommer redan där öka dina möjligheter att särskilja dig.

Du måste genuint lyssna och bry dig om den personen du pratar med. Du måste helt enkelt vara genuint fokuserad på att vara närvarande och intresserad. Om du lyckas med det så kommer du bygga relationer som aldrig förr.

Motstå frestelsen att prata om dig själv och det även om du får frågor. När du får frågor så svara snabbt och led tillbaka uppmärksamheten på den personen du pratar med.

Det bästa sättet att träna ditt lyssnande är att träna på tystnaden.

En liten övning för att träna på tystnad. Nästa gång du åker tåg eller buss, vänd dig till personen bredvid och börja ställa frågor. Lyssna, lyssna och åter lyssna. Genom att säga saker som ”Berätta mer om det.”, så kommer du bli förvånad över hur snabbt du kan lära känna den personen bara genom att låta hen prata om sig själv.

Kom ihåg att människor bryr sig mer om sig själva än de bryr sig om dig. Människor vill prata om sig själva. Lyssna och låta människor prata är nyckeln till att vinna deras förtroende, i affärer och i alla mänskliga relationer.

Lycka till med affärerna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *